Каталог статей

Главная » Статьи » Сценарії

Підсумок тижня мови
 
 
 
Мета В ігровій формі перевірити знання учнями літературних творів. Розвивати мислення, вміння інсценувати, співати. Прищеплювати любов до фольклору, літературних героїв, зацікавити блюдами української кухні. Розвивати мовлення учнів, прищеплювати любов до української мови, літератури, українських традицій
 
Літературними стежками
.
План вечора
І Українська пісня:
1.Вступне слово.
 2. Пісні у літературних творах.
3. Перевертні.
4. Продовжити пісню.
 5. Конкурс на краще виконання пісні.
ІІ Конкурс інсценівок
 
 
 
Монолог Лимирихи
 
 
Язиката Хвеська
 
 
Кайдашева сім*я
ІІІ Українські страви:
1.Вступне слово
 2. Чи знаєте ви українські страви?
Конкурси:
А) «Один удома»;
Б) «Забуті страви».
3. Стіл з українськими стравами.
 
Вст.. слово. Ми зібралися сьогодні, щоб урізноманітнити наше шкільне життя, відпочити, завершити тиждень української мови і літератури і не забувати, що ми живемо в Україні, а отже, повинні знати і поширювати українські традиції, українську мову, укр. літературу. Ви не раз чули і переконувалися, що укр.. мова милозвучна, а народ – співучий. Сьогодні ми це перевіримо.
А для початку:
 1. Назвіть літературні твори, які ви вивчали, в яких використані пісні або говориться, що персонажі співають. («Наталка- Полтавка», «Щедрий вечір», «Морозенко», «Ялинка», «Назар Стодоля»…)
2. Ви знаєте, що кожна рослина має свої лікувальні властивості.
-- Наведіть слова пісень, де зустрічаються лікарські рослини, дерева, кущі, квіти. («Стелися барвінку.», «Ой, на горі два дубки..», «ГОРІЛА СОСНА..», «Ой, під вишнею.», «Чорнобривці».)
3. Назвати письменника і назву вірша, який став піснею.
 Перевертні
 1. «Привіз Степан льоду»( «Несе Галя воду»)
2. «У полі одна береза» («..на горі два дубки..»
3. «На дубі сидів хлопець з бабусею –квіточкою» («…під вишнею, під черешнею стояв старий з молодою»..)
4. «Чужий батько його я дні проспав» («Рідна мати моя,,»)
5. «Тут сидів хлопець» («Там стояла дівчина»)
6. «День який сонячний» («Ніч яка місячна»)
Продовжіть пісню
 1. «Два кольори мої два кольри, червоне…
 2. «Всюди буйно квітне черемшина, мов до..
3. «А я сам не піду..
 4. «Вчителько моя, ..
5. «Знову цвітуть каштани..
6. «Як на ті чорнобривці погляну..
Конкурс на краще виконання пісні
Вед . Українці народ веселий. Люблять поспівати, посміятися. Зараз у нас
Конкурс на краще інсценування пісні.
 
 
Несе Галя воду
 
Вед. Дехто з вас уже ознайомився з «Енеїдою» І. Котляревського, інші познайомляться пізніше. Еней подорожував по різних країнах, але скрізь вживали українські страви:
..там з салом галушки лигали,
Лемішку і куліш глитали..
І брагу кухликом пили.
Чи знаєте ви українські страви?
1. А які страви знаєте ви? (Відповідають класи по черзі)
2.«Один удома»;
Ви залишилися вдома самі. І їсти хочеться і батькам зробити сюрприз. Розкажіть, як будете готувати одну із страв. Ми вдома спробуємо приготувати за вашим рецептом.
( Кожен клас одержує папірець з назвою страви:
 а) борщ,
б) вареники з картоплею,
в) юшка з риби,
г) гречана каша (на 1кг – 1,5 л води),
 д) спекти хліб,
е) страва з капусти).
Д/З було підготувати рецепт забутих страв, які зустрічалися в «Енеїді» І. Котляревського.
5 кл. Юхварка з закришкою
Накришити картоплі, залити водою і поставити, посолити, накришити сиру. Як закипить, кинути щипане тісто і часник, цибулю, моркву, петрушку,кріп.
6 клас Шпундра
Свинячу грудинку підсмажити з кришеними буряками, цибулею і борошном. Грудинку порізати дрібно і покласти в горщик разом з цибулею і буряком. Залити буряковим квасом, посолити і варити.
 7 кл Потапці з салом
Грінки з житнього хліба зі шматком підсмаженого сала.
8 кл Просільне
Варять юшку з м’ясом, коренем петрушки, моркви. Окремо кришать червоний буряк і відварюють у воді з оцтом. Вушки з м’ясом варять окремо, потім кладуть в миску і заливають буряковою юшкою, розведеною з мясною.
9кл. Таратута
Порізати кружечками свіжі буряки і варити. Як зваряться, покришити солоних огірків, змішати з хріном, цибулею та олією, залити огірковим розсолом з буряковим відваром, поставити на добу на холод, потім їсти.
10 кл. Щерба
З йоршів та окунів знімають філе; кості й голови заливають холодною водою, додають цибулю, перець, лавровий лист, сіль і варять 2-3 год. Потім щербу проціджують через сито, доводять до кипіння, долають філе і варять, поки не буде готова. Посипають зеленню, заправляють вершковим маслом.
Стіл з українськими стравами.
- А які страви приготували ви? (Кожен клас накриває стіл і розповідають про приготовані українські страви ).
Ми принесли сьогодні:
Вареники холодні,
Смажені гриби,
Тарілочку риби,
Локшину до хріну,
Немає тільки кваші,
Зате є каша.
 Ось узвар, квас,
Щоб всі любили нас.
 
Підсумок
Категория: Сценарії | Добавил: Lija (15.02.2012)
Просмотров: 1463
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]